Äyriäispata aiolin ja kuumien leipäkuutioiden kanssa (4 henkilöä)


Ainekset

Äyriäispata

2 ruokasipulia
2 porkkanaa
300 g mukulaselleriä
300 g fenkolia
Voita paistamiseen
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
2 pussillista sahramia
2 rkl tomaattipyreetä
2 1/2 rkl TABASCO® Garlic kastiketta
3 laakerinlehteä
4 dl valkoviiniä
5 dl vispikermaa
8 dl kalalientä (liemikuutio tai fondi ja vettä)
6 tomaattia
Suolaa ja pippuria
1 kg katkarapuja kuorineen
1 kg lohifileetä
1 kg sinisimpukoita
1 dl tuoretta timjamia silputtuna

Aioli

4 munankeltuaista
1 rkl viinietikkaa
2 tl dijon sinappia
5 dl ruokaöljyä
3 valkosipulin kynttä
2 1/2 rkl sitruunamehua
Suolaa ja pippuria

Leipäkuutiot

1/2 patonki
1 dl oliiviöljyä
4 tl TABASCO® Chipotle kastiketta
1 tl suolaa

Valmistus (20 min)

Pata

1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja leikkaa ne kuutioiksi. Kuori mukulaselleri ja leikkaa se kuutioiksi. Leikkaa fenkoli kuutioiksi.
2. Lämmitä voi kattilassa ja paista vihanneksia muutaman minuutin ajan.
3. Lisää rosmariini, timjami, tomaattipyree, TABASCO® Garlic kastike, sahrami, laakerinlehdet ja viini. Kiehuta hiljaa 5 minuutin ajan.
4. Lisää kalaliemi ja kerma. Kiehuta hiljaa vielä 10 minuutin ajan.

Aioli
1. Sekoita munankeltuaiset, sinappi ja viinietikka vispilällä tai sauvasekoittimella.
2. Lisää öljy ohuena juovana, vähän kerrallaan.
3. Kuori ja purista valkosipuli, lisää sitruunamehu ja mausta suolalla ja pippurilla.

Leipäkuutiot
1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
2. Leikkaa patonki viipaleiksi tai kuutioiksi ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle.
3. Sekoita keskenään öljy, TABASCO® Chipotle kastike ja suola. Kaada hitaasti leipien päälle.
4. Paahda uunissa 6–8 minuuttia, kunnes leipäkuutiot ovat kovia ja kauniin ruskeita.
5. Kuori katkaravut ja leikkaa lohi kuutioiksi. Huuhtele ja puhdista sinisimpukat. Kaada pataan.
6. Kiehuta hiljaa, kunnes lohi on kypsää ja simpukat ovat avautuneet.
7. Mausta pata suolalla ja pippurilla.

Tarjoile pata aiolin ja leipäkuutioiden kanssa.

 

Reseptimme on laatinut kokki Annica Karlsson. Hän on työskennellyt kokkina muun muassa kolmen tähden Bruneau-ravintolassa Brysselissä sekä Tukholman Operakällaren-ravintolassa. Hän on harjoittanut taitojaan useissa Euroopan tähtiravintoloissa ja työskennellyt kansainvälisten, Pohjoismaissakin vierailleiden ravintoloitsijoiden kanssa. Nykyään Annica on tunnettu ruokastailaaja ja innovaattori, joka toimii reseptien kehittäjänä, kouluttajana ja tapahtumajärjestäjänä.

Lisätietoja Annicasta saat osoitteesta www.sante.nu